Valery Grancher
version française
 

"Time - ready - made - Himmelsk cybertid hos Valery Grancher"

PLOG paper / article (10.29.2003):

Den franske kunstner, teoretiker og kurator Valéry Grancher er blevet kaldt en "web-demiurg, der rækker tunge ad den græske tidsgud Kronos". Især gennem stills og videoer undersøger Grancher, hvordan hukommelsen og tidsoplevelsen forandrer sig med den digitale globalisering.

Globalt landskab er en slags udefinerbart, universelt himmellandskab oplevet gennem et flyvindue. En særlig form for "nomadisme", kalder kunstneren værket, hvor flyvemaskinen, lufthavnen, dens arkitektur, følelsen af tomhed og "non sense’" er blevet det normale. I denne meditative og stemningsfulde billedkollage er man, som på nettet, alle steder og ingen steder.

Videoen On air er beslægtet, men krydser frit og spejlvendt mellem himmelbølger og saltvandsbriser, mellem genkendelige jordiske steder og universelle himmel- og havlandskaber. Sammenblandingen af elementerne ses også i den uendelige film Himmel, der er produceret sammen med sparringspartneren Christophe Bruno. Her får man lov til med cursoren at kilde ildfarvede fisk, der svømmer/ flyver i en uendelig bevægelse. Værket er en af flere Infinitte film, som afsøger grænsen mellem still og animation.

Billedets forhold til den personlige tid er et genkommende tema. Tidsbilleder er kunstnerens private fotos i gennem et år, en slags "post-it", samlet til en ny form for kalender over daglige topografier. Alle Granchers fotos og film er tidsbilleder, der peger ud mod sociale virkelighed og alt det, der er uden for billederne. De er time-ready-mades, for nu at bruge kunstnerens egen jargon.

Personlige fotos, der spænder fra det helt intime til anonyme skylights indgår også i samarbejdsværket Ixy, hvor Malcolm Payne via email fra Sydafrika har sendt digte, der alle starter "Abandon your" til Grancher. Han linker sine billeder til digtene, der igen linker mellem nye ord- og billedkonstellationer, nogle bevægelige, andre i stilstand. Det er blevet til et betagende visuelt - interaktivt og animeret - nethaiku. Intet mindre!
V. Grancher / Design by: C. Bruno