Valery Grancher
version française
 

"Googlisme - kunsten at soge"
PLOG paper / article (10.23.2003):

Hvor mange af os afklæder os ikke dagligt vores real-jeg for at tage svømmeture i Googles virtuelle ocean af informationer?

De franske netkunstnere Christophe Bruno og Valéry Grancher tilbringer tilsyneladende rigtig meget tid derude med at lege med forestillingerne om, hvad nettet, og herunder søgesystemerne, gør ved sproget, kunsten og identiteten. Sammen med deres fiktive ven jimpunk bruger de Google som medforfatter af deres Search Art.

Kampagnen Google Adwords undersøgte, hvordan man kunne bruge penge på netkunst. Bruno forvandlede annoncer til små digte, som blev bortcensureret af Google efter 24 timer. Inden da havde 12.000 læst hans poesi ved at søge på ord som symptom, drøm og Mary.

Symptom er i øvrigt et af googlisternes yndlingsord: på sitet Unbehagen kan internetbrugere indsende deres symptomer fra hæmorrider til dødsangst, og Bruno lover til gengæld at lave et kunstværk ud af det. Holder man af at dyrke andres ulykke, er Non-weddings også den rette attraktion. Her kan man se og indsende foreslag til u-par. Konceptet er inspireret af strukturalisternes grundtanke: at mennesket tænker i modsætninger. Og der er både plads til traditionelle valg som Bush/Saddam og alternative som Botticelli/merguez.

Ifølge netduoen har Google bragt en ny form for semantisk kapitalisme med sig: den ultimative sproglige merværdi. Og det er bare med at udnytte det. De tilbyder derfor et søge-skema til at opstille et personligt Google-alfabet eller et personligt Google-talsystem.

Er du sprognørd eller endnu bedre både net- og sprognørd, falder du pladask ned i målgruppen for googlistiske web-happenings. Men tag dig i agt for jimpunk! Han er en virus, der ødelægger enhver normal visuel perception, hvad den så end måtte være.V. Grancher / Design by: C. Bruno