Allt om läckage i bostad och fastighet

Om man skulle drabbas av läckage i en lägenhet, hus eller fastighet, är det inte alltid man märker detta på en gång. Bakomliggande orsaker till vattenläckage kan vara på grund av att det gått hål på ett rör, feltryck i rören eller att röret inte är fastsatt ordentligt. Äldre byggnader kan lättare drabbas av läckage om rören inte är stambytta och har rostat. Har man börjat få mögel kan vattenläckage vara en av anledningarna.

Åtgärder vid vattenläckage

Det finns många sätt att åtgärda ett vattenläckage och bor man i lägenhet i ett hyreshus, är det hyresvärden som ska ansvara för åtgärd och reparation av läckande ledning. En synlig, mindre läcka kan en vanlig rörmokare åtgärda. Om det uppstår ett akut vattenläckage i ett hyreshus, brukar det finnas ett journummer som man kan ringa vid akut läckage. Bor man i hus, kan man behöva anlita professionell personal som snabbt kan rycka ut om det är en akut läcka. Är det en läcka som har pågått ett tag, gör rörmokaren ofta en felsökning vid vattenmätaren för att se om det handlar om just en vattenläcka. Om läckan har pågått en  längre tid i ett hus, kan man behöva sanera eventuellt mögel och byta ut till exempel vägg eller golv. Samma sak gäller en större fastighet i en företagslokal eller annat huskomplex. Personalen som anlitas för ett läckage, har stor kunskap av rör och hur de fungerar, samt kunskap om olika material och kännedom att kunna hitta källan till läckaget. För att undvika och upptäcka ett läckage, ska man regelbundet kontrollera sin vattenmätare om man bor i ett hus. Ser man en avvikelse i vattenmätaren, kan det med största sannolikhet vara ett läckage.

Vad gör man efter en vattenläcka?

Beroende på omfattningen av ett vattenläckage, kan man behöva mer eller mindre åtgärder efteråt. Har läckaget varit stort, bör man anlita kunnig personal som kan göra en fuktmätning i golv eller väggar för att se om man behöver dränera, samt eventuellt gjuta ny vägg eller golv. Ett större läckage som har åtgärdats och dränerats behöver torkas ut. Mögel kan nämligen bildas redan efter 24 timmar och därför är det viktigt att torka ut allt i det drabbade området. Det bästa man kan göra om man bor i ett privat hus. är att hyra stora torkmaskiner. Man ska även tänka på att öppna alla fönster, torka av sladdar och apparater samt flytta alla möbler till ett torrt ställe om de blivit utsatta. Även material som mattor måste flyttas samt att man gör en kontroll av väggarna. Oavsett om man har en liten eller större läcka, är det alltid klokt att anlita kunnig personal. Då får man ett snabbt och torrt resultat med ofta trygga garantier på utfört arbete och förebyggande åtgärder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>