Designer och skribent

När du anlitar en webbyrå för att designa en ny hemsida kommer du oftast inte bara få träffa en webbdesigner. I de allra flesta fallen kommer designern arbeta tätt ihop med en skribent eller copywriter som det också heter. Det finns en kraftfull dynamik mellan designern och skribenten som är svår att se vid första anblicken. Vi ska försöka reda ut det hela.

Språk och stil

Det vanligaste misstaget man gör som företag är att man satsar rejält på en snyggt designad webbsida men glömmer att se över språket. Om era kunder är unga digitala nomader som ska använda er webbtjänst för fakturering utan eget företag måste ni givetvis kommunicera det i stil och färger.

När pråket inte hänger med

Ber ni en webbyrå om hjälp men vägrar betala för skribenten är risken överhängande att ni har en ungdomlig och fräsch design men ett språk som skriker 60-talist. Ett exempel är att ni använder ord som ”modern” och ”digital” för en tjänst som är just modern och digital.

Analog språkdräkt

Problemet är att det bara är gamla människor som säger att något är digitalt eftersom de växte upp i den analoga eran. Ni har skapat en digital tjänst och klätt den i en analog språkdräkt. Ska ni prata med er kundgrupp så de känner igen sig måste ni använda ord och uttryck som kommer från en person som vuxit upp i en digital kontext.

När designen inte hänger med

Om ni arbetar på en stor bank med 120 års historik och anlitar en webbyrå för att föryngra språket och er kommunikation från er webbyrå Stockholm på webben måste ni också fundera på designen. Om orden ni säger blir ungdomliga men formspråket hänger kvar i 1990-talet kommer allting halta. Trots era ansträngningar är risken stor att ni blir omsprungna av en riktig digital tjänst som skapats i både form och språk av den nya generationen.

Ett annat vanligt fel

Ett annat vanligt fel är att ni först anlitar en webbyrå för design och i sista minuten kastar ni in en frilansande skribent för språket. Skribenten kommer sitta med en vacker layout och hundratals tomma boxar som ska fyllas med ett visst antal vackra ord. Om man inte trollar fram rätt antal ord blir layouten tom och tråkig.

Designer och skribent i samverkan

Det optimala är givetvis att ta hjälp av en webbyrå som både har designer, en expert på casino utan licens och en skribent som ett team som är vana att arbeta tillsammans. I reklamvärlden är creative director och copy, formgivare eller designer och språkmakare eller skribent, nästan alltid ett team som skapar stordåd tillsammans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>