Hur förbereder man en kyrklig begravning?

Står ni inför en begravning i kyrkan kan det först kännas som en enkel match. De flesta har nån gång besökt en kyrklig begravningsceremoni och man tror att man vet vad som förväntas av en. Dessvärre kan det i slutändan vara fler frågor att besvara och saker att göra än man först trodde.

Hjälp av en begravningsbyrå

Det är bra att det finns något som kallas för en begravningsbyrå med människor som arbetar hela dagarna med att genomföra fina och lyckade begravningar. Här finns kompetens personal som kan guida och vägleda er genom stora delar av processen. Däremot finns det val där ni kan få råd men där ni själva måste fatta besluten. Några av dessa är:

  • Möte och samtal med präst
  • Val av musik och psalmer
  • Val av text som ska läsas eller tal som ska hållas
  • Öppen kista eller inte
  • Kyrkkaffe?

Samtal med prästen

Er begravningsbyrå kan kontakta den lokala församlingen och boka ett möte med prästen åt er. Men sen behöver ni själva bestämma vilken typ av dialog och samtal ni vill ha med prästen. En del har korta, formella samtal där man enbart diskuterar de praktiska spörsmålen som ska hanteras. Andra har flera djupgående, andliga samtal i samband med att en anhörig har gått bort.

Val av musik

Om begravningen sker i en kyrka är det givetvis brukligt att spela ett antal psalmer. Både prästen och kantorn kan hjälpa er med förslag på lämpliga psalmer men kom ihåg att det är ni som har känt och som ska säga farväl till den som gått bort. Önskar ni endast ett fåtal psalmer och en del andra sånger är det viktigt att påtala det och lämna utrymme för annan musik.

Val av texter och tal

Om den avlidne var kristen kan det vara både finns och lämpligt att läsa upp ett stycke ur efesierbrevet. Om hen däremot sällan gick i kyrkan kan det kännas märkligt och då är det bättre att någon håller ett tal eller läser en dikt under ceremonin Ni behöver själva känna efter vad som är rätt och bestämma därefter. Fråga gärna er begravningsbyrå göteborg om ni är osäkra, de vet vad som är brukligt och vad som burkar vara trevligt.

Öppen kista?

Ibland kan det vara helt rätt med en öppen kista för att alla ska få säga farväl ordentligt. Det kan bli en vacker procession när anhöriga går fram till kistan, säger något och smyckar upp med en bukett blommor. I vissa fall är det däremot inte lämpligt och här gäller det att både ha fingertoppskänsla och lyssna på råd från er kontaktperson på den begravningsbyrå ni valt att anlita.

Kyrkkaffe?

Det är brukligt att bjuda på lunch, middag eller någon form av fika efter begravningen. Nu finns det tillfälle för anhöriga att träffas och dela med sig av ett minne från deras relation till den avlidne. Ska ni låna kyrkans lokaler för en lite mer formell tillställning är det bra att boka upp det i god tid innan. Framför allt om det är vår och därmed säsong för både bröllop och dop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>