Hur mycket kostar en begravning?

Det finns många saker att tänka på i samband med en begravning, och dess kostnader är en av dom. Hur mycket det totala priset kommer landa på avgörs av flera olika faktorer – bland annat om man väljer att anlita en begravningsbyrå eller inte, samt många små val som finns att göra. En kista kan till exempel skilja tusentals kronor i pris och kommer såklart påverka den slutliga prislappen.

Anlita begravningsbyrå

I samband med att någon nära går bort måste denne begravas inom en viss tidsperiod. Det är mycket pappersarbete och kontakt med myndigheter som behöver genomföras och dom allra flesta väljer att ta hjälp med detta hos en begravningsbyrå. För tiden och jobbet dom lägger ned tar dom naturligtvis ut en kostnad. Det är däremot en ovärderlig hjälp i en svår stund och dessutom sköts allt från samma ställe, vilket kan vara skönt. Hur stort arvode en byrå tar ut är olika och det kan vara bra att be om kostnadsförslag från begravningsbyråstockholm.com innan man anlitar en.

Små och stora val

Även om det kostar en slant att anlita en begravningsbyrå så avgörs det totala priset för begravningen av dom många val som finns att göra.  Priset för en kista kan som tidigare nämnt skilja sig en hel del och lika så när det gäller priset för en gravsten. Musik, dödsannons, blomsterarrangemang är också sådant som kostar olika mycket beroende på hur man vill att begravningen ska utformas.

Ska man bjuda gästerna på mat eller fika efter själva ceremonin får man räkna med att lägga en slant även där. Det finns många både stora och små val att göra men det viktigaste är att man funderar på hur den avlidne hade velat haft det.

Begravningsavgiften

Den är folkbokförd i Sverige betalar en begravningsavgift som används i samband med att man avlider. Denna avgift täcker vissa kostnader, så som gravsättning, kremering, transport av kroppen, gravplats i 25 år och några andra saker. Väljer man att anlita en begravningsbyrå får man veta exakt vad begravningsavgiften täcker och vad man kommer behöva betala för i övrigt och det är då lättare att räkna ut ungefär hur mycket pengar som kommer behövas.

Pengar från dödsboet eller kommunen

Kostanden för en vanlig begravning i Sverige ligger vanligtvis någonstans mellan 15 000 – 30 000 kronor, beroende på vilka olika val man gör. Det är i regel dödsboet som står för detta men om det saknas tillgångar kan man som anhörig söka ekonomiskt stöd hos kommunen. Man kan givetvis även välja att betala ur egen ficka om man vill.

Finns inga tillgångar i dödsboet finns det mycket man kan göra för att hålla nere kostnaderna. Genom att till exempel välja den billigaste kistan kan man spara flera tusen bara där. Är årstiden rätt kan man plocka egna blommor att smycka lokalen med och har man ork kan man själv baka fika eller laga mat till minnesstunden. Det behöver inte vara så avancerat – huvudsaken är att man får en sin stund tillsammans att säga farväl till den som har lämnat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>